Kirazın 8 Faydası

سبتمبر 08, 2018



Şeftali , erik , kayısı ve badem benzer biçimde aynı meyve ailesinin üyeleri olan kirazlar, genellikle turtada kullanılmak üzere "tatlı" bir meyve olarak yada kokteyller için bir garnitür olarak kabul edilir (maraschino kirazı).


Ancak kirazlar, antioksidanlar ve öteki pek çok sağlığı destekleyen bileşikler açısından zengin olan kirazların sağlığınıza terapötik faydalar sunabilecekleri sağlıklı bir yanı da var.

Bilmen ihtiyaç duyulan iki temel kiraz çeşidi vardır: tatlı ve ekşi (ek olarak vişne olarak da bilinir). Bing kirazları gibi tatlı kirazlar en iyi, taze (ve çiğ) olarak tüketilirken, vişneler pişirmede kullanıldığında daha dolgun bir lezzet geliştirirken (bu yüzden çoğu zaman pişirme için kullanılırlar).

Tart kirazları ayrıca, bazı benzersiz sağlık yararları sunabilecek meyve suyu konsantrelerini yapmak için de kullanılır. Kirazların en önemli sağlık etkilerinden bazıları…

1. Antioksidan Koruma

Kirazlar antosiyaninler ve siyanidin şeklinde güçlü antioksidanlar ihtiva eder. Bir çalışmada, tart kirazlarından izole edilen bu maddelerin antioksidan aktivitesi, E vitaminininkinden üstün ve ticari olarak temin edilebilen antioksidan ürünlere benzer bulunmuştur. 2

Tatlı kirazlar ayrıca az oranda kersetin ihtiva ederler, ki bu da antioksidan aktivite ve geniş bir yelpazede diğer sağlığa yararlı özellikler açısından en güçlü olanlardır. 3

2. Kanser-Önleyici Bileşikler

Tatlı kirazlar, her biri kanser önleme mevzusunda bir rol oynamaya yardımcı olabilecek lif, C vitamini, karotenoidler ve antosiyaninler içerir. Ulusal Kiraz Yetiştiricileri ve Endüstrileri Vakfı'na göre: 4

" Tatlı kirazların kanser önleme mevzusundaki potansiyel rolü çoğunlukla antosiyanin muhteviyatında, özellikle de siyanidin içinde yer alır. Tatlı kirazlar, antioksidan görevi gören ve kanser riskini azaltabilecek iyi bir siyanür kaynağıdır.

İnsan kanseri hücre çizgilerini kullanarak meydana getirilen bir çalışmada, hücre anormalliği ve vişne antosiyaninlerine maruz kalan mutasyona uğramış hücrelerin apoptozu görüldü…

Daha ileri araştırmalar, siyanidin gelişme durma özelliklerinin, minimumından kısmen, bu kiraz bileşenlerinin epidermal gelişme faktörü reseptörleri üzerindeki önemli inhibitör etkilerinin bir sonucu olabileceğini düşündürmektedir.

Son olarak, temel bilimden, siyanidin hücresel farklılaşmayı da teşvik edebileceğine ve böylece sağlıklı hücrelere kansere dönüşme riskini azaltacağına dair kanıtlar vardır. ”

3. Enflamasyonu ve Gut Riskini Azaltın

Günde 600'den fazla ferdin çalıştığı bir çalışmada, günde bir tek bir ½-fincan porsiyon tüketen, yaklaşık 10 yahut 12 kiraz eşkıymeti yahut vişne çekirdeği tüketenlerin bir sonraki gut saldırısı riskinin yüzde 35 daha düşük olduğu bir çalışmada. 5 İki gün içinde üç porsiyon, daha kiraz yediler edenler, riskinde bir daha düşük, yüzde 50 azalma vardı.

Gut , kanınızdaki ürik asit miktarını denetim eden metabolik süreçler işlerini etkili bir halde yapamadığı zaman ortaya çıkar. Sertlik ve şişme eklemlerinizdeki aşırı ürik asit oluşturan kristallerin bir sonucudur ve bu durumla ilişkili ağrı, vücudunuzun kristallere iltihaplanma tepkisinden kaynaklanır. Geçmiş çalışmalar bulunmuş oldu:

Bir gecede hızlı bir halde gecelendikten sonrasında iki porsiyon kiraz yemek, ürik asitte yüzde 15'lik bir azalmaya ve düşük nitrik oksit ve C-reaktif protein seviyelerine (gut benzer biçimde iltihaplı hastalıklar ile ilişkili olan) yol açar. 6
Araştırmacılar, çalışmanın "kirazların tanınmış anti-gut etkinliğini" desteklediğini ve "kirazlardaki bileşiklerin iltihaplı yolları önleyebileceğine dair kanıtları" desteklediklerini belirtti.

Dört hafta boyunca her gün tart vişne suyu tüketmek ürik asit düzeyinizi düşürebilir 7
4. Sağlıklı Uyku Desteği (Melatonin)

Kirazlar , güçlü bir antioksidan ve aşırı iltihaplanmayı ve ilişkili oksidatif stresi "soğumaya" yardımcı olan serbest radikal toplayıcı olan doğal melatonin içerir . Ayrıca uykuda ve bedensel yenilenmede de dirimsel bir rol oynar.

Işık ve karanlığın günlük çevresel sinyallerine dayanarak, epifiz beziniz uykunuzu sağlamak için melatonin üretecek ve salgılayacak şekilde gelişmiştir. Araştırmalar, vişne suyu tüketiminin sadece melatonin seviyenizi arttırmakla kalmayıp aynı zamanda yatakta, toplam uyku süresinde ve uyku veriminde de iyileşme sağlayabileceğini düşündürmektedir. Araştırmacılara bakılırsa: 8

“… Bir vişne suyu konsantresinin tüketilmesi, ekzojen melatoninde, sağlıklı erkeklerde ve kadınlarda uyku süresinin ve kalitesinin iyileştirilmesinde faydalı olan ve rahatsız edici uykuyu kontrol etmede yararlı olabilecek bir artış sağlar.”

5. Artrit Ağrıları Giderici

Kirazlar biroldukça iltihap önleyici bileşik ihtiva eder ve araştırmalar, iltihaplı osteoartritin ağrısını hafifletmeye yardımcı olabileceğini gösterir.

Bir çalışmaya bakılırsa, üç hafta süresince günde iki kere vişne suyu içen osteoartritli kadınlarda, inflamasyon belirteçleri belirgin olarak azalmıştır. Ek olarak ağrıda yüzde 20'lik bir azalma vardı. Araştırmacılar, tart kirazlarının "herhangi bir besin maddesinin en yüksek anti-enflamatuar içeriğine" sahip bulunduğunu belirttiler. 9

6. Göbek Yağını Azaltın

Bir hayvan çalışmasında, yüksek yağlı bir diyetle beraber tart kiraz tozu ile beslenen sıçanlamış olur, daha az ağırlık kazanmış ve tart kirazları ile beslenmeyen sıçanlardan daha az vücut yağı oluşturmuştur. Bununla birlikte daha düşük inflamasyon ve trigliserit düzeyleri vardı, kalp sağlığında potansiyel bir rol önerdi. 10

7. Egzersiz Sonrası Kas Ağrısını Azaltın

Uzun mesafeli koşudan önce tart vişne suyu tüketen sporcular, yapmayanlara nazaran daha azca acı çekmişlerdir. Tart kirazların antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklerinin, yoğun egzersiz sırasında kas hasarı ve ağrısını azaltmak için koruyucu bir etkiye haiz olabileceği düşünülmektedir. 11

8. İnme Düşük Risk

Tüketen tart kirazları vücudunuzun dokularında PPAR (peroksizom proliferatörü aktive edici reseptörler) aktive ederek yağ ve glikoz metabolizmasında rol oynayan genleri düzenleyebilir. Bu aktivasyon kalp hastalığınızın riskini azaltmaya yardımcı olabilir ve araştırmalar kiraz yemenin PPAR agonistleri olarak adlandırılan reçeteli ilaçlara benzer kalp yararları sağladığını göstermektedir.
KİRAZ SAPI FAYDALARI

KİRAZ SAPLARI İLE NELER YAPABİLİRSİNİZ

yazları hepimiz kiraz yemeye bayılır, ama bu meyvenin en kıymetli kısmı daima atılır: sapları! Kirazın en yararlı kısmı benzer biçimde görünüyorlar. 

İlk düşüncenin “dilimle bir not yazması” olduğuna inanırım fakat hayır, bu yazıda ele alacağım mevzu bu değil. Seni hayal kırıklığına uğrattığım için çok üzgünüm, ümit ederim bundan sonrasında arkadaş oluruz. Kiraz saplarını kullanıp sağlığınız için faydaları hakkında yazacağım, biroldukça insanoğlunun bilmediği faydalar.
Her iki böbreğin içinde böbrek taşı ve kumu ve solda bir kaç topağım var, henüz teşhis edilmeyen topaklar ve hekim tavsiyelerinden biri kiraz sapı çayıydı. O zamanlar niçin bilmiyordum yahut anlayamadım fakat kiraz sapları üzerinde biraz araştırma yaptıktan sonra, faydalarının geniş bir alanı kapsadığını öğrendim.
Uzmanlara gore, kiraz sapları, iyi anti-inflamatuar ve diüretik yararları olan uçucu yağlar ve potasyum tuzları içerir. Kiraz saplarının da böbrek hastalığı, gut ve romatizmayı iyileştirdiği bilinmektedir. Sakinleştirici bir tesiri vardır, kanınızı temizler, artrit ve ateroskleroz ile destek verir, daha düşük kolesterol ve kilo kaybı ve selülit için çok destekdırlar.
Kısaca kiraz reçeli yada komposto yapmış olursanız veya bir tek çok fazla kiraz yerseniz, sapları atmamalısınız. Çok hoş bir lezzetle harika, ferahlatıcı bir çay yaparlar; Hepinizi denemenizi tavsiye ederim. Eğer hoşuna gitmiyorsa, kaybedecek bir şeyiniz yok.

İŞTE  KİRAZ SAPINASIL KULLANIR:

KİRAZ SAPLARI ÇAYI

             Kiraz saplarını kullanmak için önce onları kurutmanız gerekir. Onları temiz bir kağıda dökün ve birkaç gün süresince tamamen kurumasını bekleyin. Daha sonra bunları kağıt veya bez torbalarda saklayın.
             Bir fincan çay için 2 çay kaşığı kurutulmuş kiraz sapına ihtiyacınız olacak, demlemek ve 10 dakika süresince örtülecek.

KİRAZ SAPI BANYOSU

             4 avuç kiraz sapı alın ve 10 dakika boyunca ortalama 3 l = 1 gal suda kaynatın.
             2-3 tarçın ve 20 ıhlamur yaprağı ekleyin
             1 saat beklemeye alın ve sonra banyo suyu olarak kullanın. Seni canlandıracak ve cildinizin nefes almasına izin verecek.
             Bu karışımı küçük bir küvete koyun ve ayaklarınızı 20 dakika süresince tutun. O topuk ağrıları uzaklaşacak ve daha hafif hissedeceksin.



Benzer Yayınlar

Sonraki Yayın
« Önceki Yayın
Önceki Yayın
Sonraki Yayın »
Kod Biçimlendirme
  • 1- Yorumlarda kalın karakter kullanmak için <code><strong>...</strong></code> veya <code><b>...</b></code>.
  • 2- Yorumlarda italik karakter kullanmak için <code><em>...</em></code> veya <code><i>...</i></code>.
  • 3- Yorumlarda altı çizili karakter kullanmak için <code><u>...</u></code>.
  • 4- Yorumlarda üzeri çizili karakter kullanmak için <code><strike>...</strike></code>.
  • 5- Yorumlarda HTML kod kullanmak için <code><code>...</code></code> veya <code><pre>...</pre></code> veya <code><pre><code>...</code></pre></code>, yorumlarda kod kullanmak için aşağıdaki kod dönüştürücü programını kullanın.

Disqus
Yorum Ekle

ليست هناك تعليقات