Şeftali , erik , kayısı ve badem benzer biçimde aynı meyve
ailesinin üyeleri olan kirazlar, genellikle turtada kullanılmak üzere "tatlı"
bir meyve olarak yada kokteyller için bir garnitür olarak kabul edilir
(maraschino kirazı).
Ancak kirazlar, antioksidanlar ve öteki pek çok sağlığı
destekleyen bileşikler açısından zengin olan kirazların sağlığınıza terapötik
faydalar sunabilecekleri sağlıklı bir yanı da var.
Bilmen ihtiyaç duyulan iki temel kiraz çeşidi vardır: tatlı
ve ekşi (ek olarak vişne olarak da bilinir). Bing kirazları gibi tatlı kirazlar
en iyi, taze (ve çiğ) olarak tüketilirken, vişneler pişirmede kullanıldığında
daha dolgun bir lezzet geliştirirken (bu yüzden çoğu zaman pişirme için
kullanılırlar).
Tart kirazları ayrıca, bazı benzersiz sağlık yararları
sunabilecek meyve suyu konsantrelerini yapmak için de kullanılır. Kirazların en
önemli sağlık etkilerinden bazıları…
1. Antioksidan Koruma
Kirazlar antosiyaninler ve siyanidin şeklinde güçlü
antioksidanlar ihtiva eder. Bir çalışmada, tart kirazlarından izole edilen bu
maddelerin antioksidan aktivitesi, E vitaminininkinden üstün ve ticari olarak
temin edilebilen antioksidan ürünlere benzer bulunmuştur. 2
Tatlı kirazlar ayrıca az oranda kersetin ihtiva ederler, ki
bu da antioksidan aktivite ve geniş bir yelpazede diğer sağlığa yararlı
özellikler açısından en güçlü olanlardır. 3
2. Kanser-Önleyici
Bileşikler
Tatlı kirazlar, her biri kanser önleme mevzusunda bir rol
oynamaya yardımcı olabilecek lif, C vitamini, karotenoidler ve antosiyaninler
içerir. Ulusal Kiraz Yetiştiricileri ve Endüstrileri Vakfı'na göre: 4
" Tatlı kirazların kanser önleme mevzusundaki
potansiyel rolü çoğunlukla antosiyanin muhteviyatında, özellikle de siyanidin
içinde yer alır. Tatlı kirazlar, antioksidan görevi gören ve kanser riskini
azaltabilecek iyi bir siyanür kaynağıdır.
İnsan kanseri hücre çizgilerini kullanarak meydana getirilen
bir çalışmada, hücre anormalliği ve vişne antosiyaninlerine maruz kalan
mutasyona uğramış hücrelerin apoptozu görüldü…
Daha ileri araştırmalar, siyanidin gelişme durma
özelliklerinin, minimumından kısmen, bu kiraz bileşenlerinin epidermal gelişme
faktörü reseptörleri üzerindeki önemli inhibitör etkilerinin bir sonucu
olabileceğini düşündürmektedir.
Son olarak, temel bilimden, siyanidin hücresel farklılaşmayı
da teşvik edebileceğine ve böylece sağlıklı hücrelere kansere dönüşme riskini
azaltacağına dair kanıtlar vardır. ”
3. Enflamasyonu ve
Gut Riskini Azaltın
Günde 600'den fazla ferdin çalıştığı bir çalışmada, günde
bir tek bir ½-fincan porsiyon tüketen, yaklaşık 10 yahut 12 kiraz eşkıymeti
yahut vişne çekirdeği tüketenlerin bir sonraki gut saldırısı riskinin yüzde 35
daha düşük olduğu bir çalışmada. 5 İki gün içinde üç porsiyon, daha kiraz
yediler edenler, riskinde bir daha düşük, yüzde 50 azalma vardı.
Gut , kanınızdaki ürik asit miktarını denetim eden metabolik
süreçler işlerini etkili bir halde yapamadığı zaman ortaya çıkar. Sertlik ve
şişme eklemlerinizdeki aşırı ürik asit oluşturan kristallerin bir sonucudur ve
bu durumla ilişkili ağrı, vücudunuzun kristallere iltihaplanma tepkisinden
kaynaklanır. Geçmiş çalışmalar bulunmuş oldu:
Bir gecede hızlı bir halde gecelendikten sonrasında iki
porsiyon kiraz yemek, ürik asitte yüzde 15'lik bir azalmaya ve düşük nitrik
oksit ve C-reaktif protein seviyelerine (gut benzer biçimde iltihaplı
hastalıklar ile ilişkili olan) yol açar. 6
Araştırmacılar, çalışmanın "kirazların tanınmış
anti-gut etkinliğini" desteklediğini ve "kirazlardaki bileşiklerin
iltihaplı yolları önleyebileceğine dair kanıtları" desteklediklerini
belirtti.
Dört hafta boyunca her gün tart vişne suyu tüketmek ürik
asit düzeyinizi düşürebilir 7
4. Sağlıklı Uyku
Desteği (Melatonin)
Kirazlar , güçlü bir antioksidan ve aşırı iltihaplanmayı ve
ilişkili oksidatif stresi "soğumaya" yardımcı olan serbest radikal
toplayıcı olan doğal melatonin içerir . Ayrıca uykuda ve bedensel yenilenmede
de dirimsel bir rol oynar.
Işık ve karanlığın günlük çevresel sinyallerine dayanarak,
epifiz beziniz uykunuzu sağlamak için melatonin üretecek ve salgılayacak
şekilde gelişmiştir. Araştırmalar, vişne suyu tüketiminin sadece melatonin
seviyenizi arttırmakla kalmayıp aynı zamanda yatakta, toplam uyku süresinde ve
uyku veriminde de iyileşme sağlayabileceğini düşündürmektedir. Araştırmacılara
bakılırsa: 8
“… Bir vişne suyu konsantresinin tüketilmesi, ekzojen
melatoninde, sağlıklı erkeklerde ve kadınlarda uyku süresinin ve kalitesinin
iyileştirilmesinde faydalı olan ve rahatsız edici uykuyu kontrol etmede yararlı
olabilecek bir artış sağlar.”
5. Artrit Ağrıları
Giderici
Kirazlar biroldukça iltihap önleyici bileşik ihtiva eder ve
araştırmalar, iltihaplı osteoartritin ağrısını hafifletmeye yardımcı
olabileceğini gösterir.
Bir çalışmaya bakılırsa, üç hafta süresince günde iki kere
vişne suyu içen osteoartritli kadınlarda, inflamasyon belirteçleri belirgin
olarak azalmıştır. Ek olarak ağrıda yüzde 20'lik bir azalma vardı.
Araştırmacılar, tart kirazlarının "herhangi bir besin maddesinin en yüksek
anti-enflamatuar içeriğine" sahip bulunduğunu belirttiler. 9
6. Göbek Yağını Azaltın
Bir hayvan çalışmasında, yüksek yağlı bir diyetle beraber
tart kiraz tozu ile beslenen sıçanlamış olur, daha az ağırlık kazanmış ve tart
kirazları ile beslenmeyen sıçanlardan daha az vücut yağı oluşturmuştur. Bununla
birlikte daha düşük inflamasyon ve trigliserit düzeyleri vardı, kalp sağlığında
potansiyel bir rol önerdi. 10
7. Egzersiz Sonrası
Kas Ağrısını Azaltın
Uzun mesafeli koşudan önce tart vişne suyu tüketen
sporcular, yapmayanlara nazaran daha azca acı çekmişlerdir. Tart kirazların
antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklerinin, yoğun egzersiz sırasında kas
hasarı ve ağrısını azaltmak için koruyucu bir etkiye haiz olabileceği
düşünülmektedir. 11
8. İnme Düşük Risk
Tüketen tart kirazları vücudunuzun dokularında PPAR
(peroksizom proliferatörü aktive edici reseptörler) aktive ederek yağ ve glikoz
metabolizmasında rol oynayan genleri düzenleyebilir. Bu aktivasyon kalp
hastalığınızın riskini azaltmaya yardımcı olabilir ve araştırmalar kiraz
yemenin PPAR agonistleri olarak adlandırılan reçeteli ilaçlara benzer kalp
yararları sağladığını göstermektedir.
KİRAZ SAPI FAYDALARI
KİRAZ SAPLARI İLE
NELER YAPABİLİRSİNİZ
yazları hepimiz kiraz yemeye bayılır, ama bu meyvenin en
kıymetli kısmı daima atılır: sapları! Kirazın en yararlı kısmı benzer biçimde
görünüyorlar.
İlk düşüncenin “dilimle bir not yazması” olduğuna inanırım
fakat hayır, bu yazıda ele alacağım mevzu bu değil. Seni hayal kırıklığına
uğrattığım için çok üzgünüm, ümit ederim bundan sonrasında arkadaş oluruz.
Kiraz saplarını kullanıp sağlığınız için faydaları hakkında yazacağım,
biroldukça insanoğlunun bilmediği faydalar.
Her iki böbreğin içinde böbrek taşı ve kumu ve solda bir kaç
topağım var, henüz teşhis edilmeyen topaklar ve hekim tavsiyelerinden biri
kiraz sapı çayıydı. O zamanlar niçin bilmiyordum yahut anlayamadım fakat kiraz
sapları üzerinde biraz araştırma yaptıktan sonra, faydalarının geniş bir alanı
kapsadığını öğrendim.
Uzmanlara gore, kiraz sapları, iyi anti-inflamatuar ve
diüretik yararları olan uçucu yağlar ve potasyum tuzları içerir. Kiraz
saplarının da böbrek hastalığı, gut ve romatizmayı iyileştirdiği bilinmektedir.
Sakinleştirici bir tesiri vardır, kanınızı temizler, artrit ve ateroskleroz ile
destek verir, daha düşük kolesterol ve kilo kaybı ve selülit için çok
destekdırlar.
Kısaca kiraz reçeli yada komposto yapmış olursanız veya bir
tek çok fazla kiraz yerseniz, sapları atmamalısınız. Çok hoş bir lezzetle
harika, ferahlatıcı bir çay yaparlar; Hepinizi denemenizi tavsiye ederim. Eğer
hoşuna gitmiyorsa, kaybedecek bir şeyiniz yok.
İŞTE KİRAZ SAPINASIL KULLANIR:
KİRAZ SAPLARI ÇAYI
• Kiraz
saplarını kullanmak için önce onları kurutmanız gerekir. Onları temiz bir
kağıda dökün ve birkaç gün süresince tamamen kurumasını bekleyin. Daha sonra
bunları kağıt veya bez torbalarda saklayın.
• Bir
fincan çay için 2 çay kaşığı kurutulmuş kiraz sapına ihtiyacınız olacak,
demlemek ve 10 dakika süresince örtülecek.
KİRAZ SAPI BANYOSU
• 4 avuç
kiraz sapı alın ve 10 dakika boyunca ortalama 3 l = 1 gal suda kaynatın.
• 2-3
tarçın ve 20 ıhlamur yaprağı ekleyin
• 1 saat
beklemeye alın ve sonra banyo suyu olarak kullanın. Seni canlandıracak ve
cildinizin nefes almasına izin verecek.
• Bu
karışımı küçük bir küvete koyun ve ayaklarınızı 20 dakika süresince tutun. O
topuk ağrıları uzaklaşacak ve daha hafif hissedeceksin.
