Şeftali
bağırsaklardaki solucanlara karşı tedavide oldukça etkilidir. Diyet lifi
açısından zengin ve kilo vermek ve diyet yapmak için ideal bir yoldur. Şeftali
ayrıca serbest radikalleri kontrol etmede ve dolayısıyla kanser hücrelerinin
oluşumunda yardımcı olur. Bu, uygun bağırsak hareketlerini iyileştirir ve
kabızlıktan kurtulur. Ayrıca katarakt oluşumunu önlemede de yardımcı olur.
Şeftali
Şeftali (Aadu) ağacı Prunus ailesinin bir üyesidir ve büyümesinde
yapraklıdır. Bilimsel olarak Prunus persica denir. Şeftali genellikle
bulanık, kadifemsi bir cilde sahiptir; pürüzsüz bir cilde sahip olan
çeşitler.
Şeftali Besin Değeri
Şeftali, göze faydalı olan A vitamini ve potasyum açısından
zengindir . Ayrıca, daha fazla miktarda B vitamini ve C
Vitamini ve demir , kalsiyum , fosfor, karbonhidratlar ve protein gibi
genel sağlığımız için gerekli olan çok sayıda minerale sahiptir . Vitaminler
ve minerallerin bir güvendir. Şeftali, cilt tonunu ve cildi arttırmak için çok
faydalıdır, çünkü bu kadar güçlü miktarda Vitamin ve mineral içerirler.
Kardiyovasküler Yararları
Elyaflarda lif, C vitamini, K vitamini ve demir ve potasyum kalp
sağlığını destekler. K vitamini, kan pıhtılaşmasını önler ve çeşitli
kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar. Demir, kırmızı kan hücrelerinin
veya eritrositlerin oluşması için gereklidir. Kanımızı sağlıklı tutar ve
vücuttaki demir eksikliğinden kaynaklanan anemiyi önler . Şeftalilerde
bulunan likopen ve lutein de kalp hastalığı riskini azaltır. Şeftali
aynı zamanda kan basıncını düzenleyen ve sıvı dengesini koruyan bir elektrolit olan potasyum
içerir , böylece kalp hızımızı kontrol eder ve inmeye karşı
koruma sağlar .
Kanser Önleyici
Şeftali antioksidanlarda, özellikle klorojenik asitte yüksek olup, cncer
hücrelerinin vücutta çoğalmasını ve yayılmasını önler. Ayrıca kanser büyümesini azaltarak
meme ve kolon kanserine karşı koruma sağlayan kafeik asit adı verilen başka bir
bileşik içerir .
Göz sağlığı
Şeftali iyi bir beta karoten kaynağıdır, vücutta A
vitaminine dönüşen ve gözlerin retinasını korumaya yardımcı olan bir
bileşiktir . Lutein ve zeaksantin gibi antioksidan phytonutrientlerin
varlığı, gözü retinaya çarpan ışığın neden olduğu potansiyel hasardan korur. Lutein
ayrıca insanlarda yaygın yaşa bağlı göz hastalıkları gelişme riskini azaltmaya
da yardımcı olur. Lutein ve zeaksantin de makülanın korunmasında etkilidir.
Vücut
sistemini detokslar
Şeftali vitaminleri A, C ve E ve selenyumda zengindir . Bunların
hepsi antioksidanlar olarak hareket eder ve vücutta detoksifikasyona yardımcı
olur . Şeftalide bulunan yüksek potasyum ve lif içeriği, mide ülseri,
iltihap ve böbrek ile ilgili hastalık riskini azaltır. Şeftali aynı
zamanda gastrit ve kolit gibi sindirim problemlerini tedavi
etmede de etkilidir .
Stres Rahatlatıcı
Şeftali, Macaristan'da “Sakinliğin Meyvesi” olarak adlandırılır. Bunun
nedeni stres ve kaygıyı rahatlatmasıdır . Aklın
sakinliğini geri kazanmaya yardımcı olur . Şeftali
çiçekleri kullanmak, huzursuzluğu tedavi etmek için oldukça yararlı olduğunu
kanıtlamıştır.
Diş Sağlığı
Şeftali, emilimini azaltmaya yardımcı olan demir ile birlikte C vitamini
içerir. Ayrıca, boşlukları ve diğer diş sorunlarını önlemeye
yardımcı olan florür ve az miktarda kalsiyum içerir . Bu
nedenle şeftali tüketimi, kemik hastalıklarının ve çeşitli diş problemlerinin
tedavisine yardımcı olabilir.
Kilo kaybı
Şeftali iyi bir lif kaynağıdır ve lif tokluğu artırır ve sağlıklı
bir şekilde kilo vermeye katkıda bulunur . Şeftali de düşük
kalori ve yağ içermez, bu da onları kilo kaybı için ideal kılar. Ayrıca, vücuttaki kan şekerini veya
insülin seviyelerini yükseltmeyen doğal şekerler de içerirler .
İltihap Tedavisi
Şeftali anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Bunlar mükemmel bir
vitamin c kaynağıdır. C vitamini inflamasyonu hafifletmeye yardımcı olur
ve özellikle hipertansif, obez veya diyabet hastaları için
etkilidir. Vitaminler ayrıca astım hastalarında kronik
inflamasyonu hafifletmeye yardımcı olur ve aynı zamanda yaraların
iyileşmesi ile de ilişkilidir.
Anemiyi Önlemede Yardımcı
Demir eksikliği nedeniyle anemi oluşur . Şeftali,
demir içermeyen en iyi kaynaklardan biridir ve vücudun demir içeriğini
arttırmakta etkilidir. Anemi düşük düzeylerde C vitamini ile de
oluşabilir . Hem demir hem de C vitamini açısından zengin olan
şeftali, anemi ile mücadele etmek için mükemmel besinler.
Şeftali
Kullanımları
Şeftali ölü hücreleri azaltarak anti-aging faydaları vardır. Aynı
zamanda harika bir nemlendirici görevi görür ve vücudu zararlı UV ışınlarından
korumada yardımcı olur. C vitamini, A ve K, beta karoten, potasyum,
magnezyum ve selenyumdan oluşan şeftali, saç dökülmesini önler ve saç derisi
temizleyici olarak işlev görür.
Şeftali Yan Etkileri ve Alerjileri
Şeftali aşırı tüketimi, erkeklerde kolorektal kanser riskinin
artmasına neden olabilir . Şeftali zayıf emilen fermente şekerler
içerir ve ince bağırsakta yetersiz emilir. Gazları serbest bıraktıkları kalın
bağırsakta fermente edilirler. Ve böylece, yemek şeftali üzerinde şişkinlik neden
olabilir . Ayrıca salisilatlar ve bazı bireylerde alerjik
reaksiyona neden olabilecek amigdalin adlı bir bileşik içerirler .
Şeftali
Yetiştiriciliği
Şeftali, Kuzeybatı Çin'e özgü yaprak döken bir ağaçtır. Bugün
İtalya, Hindistan, Yunanistan ve Amerika Birleşik Devletleri büyük şeftali
üreticisidir.
Şeftali kuru, kıta veya ılıman iklimlerde oldukça sınırlı bir aralıkta
büyür. Ağaçlar tropik veya subtropikal bölgelerin genellikle yüksek
irtifalar haricinde sağlayamadığı bir soğutma gereksinimine sahiptir. Çoğu
kültivarda, kimyasal reaksiyonlar meydana geldiğinde 0 ila 10 ° C (yaklaşık 32
ila 50 ° F) civarında yaklaşık 500 saat soğutma gerektirir, ancak bitki
görünür. uykuda.Soğutma süresi bittikten sonra, bitki ikinci bir tür uyuşukluğa
girer, tomurcuklanma sırasında yetişen ve yeteri kadar sıcak havalar
yetiştiğinde yetişen tomurcuklanma dönemi oluşur. Ağaçlar genellikle −26 ila
−30 ° sıcaklıklara kadar tolere edebilirler. C (−15 ila −22 ° F) .16 ° C'nin
(61 ° F) altındaki sıcaklıklarda önemli kış yağışlarına sahip olan yerler
ayrıca şeftali ekimi için uygun değildir.
