Jackfruit hem yeşil aynı zamanda olgun formlarda yenen
sağlıklı bir sebzedir. Ham karpuzla yapılan sebzenin ete benzeyen bir lezzeti
vardır. Vejetaryenler için vejeteryan olmayan gıdalar için iyi bir
alternatiftir. Soslar ve köriler çiğ sebze ile yapılır. Olgun karpuz bir meyve
olarak yenir ve tatlı bir tadı vardır. Olgun meyve, reçel ve sıcak sos üretimi
için kullanılır. Bu sebzenin dış cildi sıcak çıkıntılara sahiptir. Bu sebze ile
ilgili en büyük sorun, kabuğunun yok edilmesi çok zor olmasıdır. Kabuk
kesildiğinde çıkan yapışkan bir maddeye haizdir. Sebzeler Hindistan'da ve
Güneydoğu Asya ülkelerinde çok popülerdir. Bu sebzenin faydalarını
Aşağıdakiler,
jackfruit'in 15 inanılmaz sağlık faydasıdır:
- Besin
bakımından varlıklı
Sağlığımızı geliştirmede yardımcı olan biroldukça temel besin
ihtiva eder. A, B ve C vitaminleri açısından zengindir. Magnezyum, manganez ve
diğer birçok mineral benzer biçimde mineraller içerir.
2. Bitkisel
proteinleri içerir
Vejetaryenler, haşlanmış jackfruit tohumlarını tüketerek
sebze proteinleri elde edebilirler. Bu yağsız kasların yapımında destek sağlar.
Protein herhangi bir miktarda kolesterol içermez.
3. Antiseptik
özellikler
Jackfruit, içinde bulunan C vitamini nedeniyle antiseptik
özelliklere sahiptir. Vücudumuzu bakteri ve virüslere karşı korur. Bundan dolayı,
enfeksiyonların önlenmesine destek verir.
4. Enerji İyileştirme
Sık sık enerji eksikliğinden şikayet ediyorsanız, karpuz
yiyebilirsiniz. Sebze, içinde mevcut olan şeker ve karbonhidratlar sebebiyle
enerji seviyelerini geliştirir.
5. Daha İyi sindirim
Karpuz yiyecek sindirimi artırabilir. Sindirim organlarının
hastalıklarını önleyebilir ve tedavi edebilir. Sebz de ülser tedavisinde
etkilidir.
6. Kemik sağlığı
Kemik sağlığı jaca ile geliştirilebilir. Sebze, kalsiyum
emiliminde önemli bir rol oynayan magnezyum ihtiva eder. Kemikleri sağlıklı ve
güçlü kılarken osteoporozu önler.
7. Hipertansiyon ve
inme
Hipertansiyon hastası insanoğlu karpuz tüketiminden
yararlanabilirler. Kan basıncı seviyelerini düşürmeye yardımcı olan potasyum
içerir. Ayrıca inme probleminin önlenmesine destek sağlar.
8. Anemi
Anemi problemi karpuz tüketimi ile kontrol edilebilir.
Sebze, anemi semptomlarının önlenmesi ve tedavisinde yardımcı olan folik asit
ve demir ihtiva eder.
9. Sağlıklı bir cilt
Haşlanmış jackfruit tohumları yemek cildi sağlıklı ve güzel
hale getirmeye destek verir. Bu, cildi iyileştiren cilt hücrelerinin
yenilenmesinde destek sunar. Tohum macununun deriye harici olarak uygulanması
kırışıklıkların iyileştirilmesine destek sağlar.
10. Kabızlık
Jackfruit, kabızlığın önlenmesi ve tedavisinde destek verir.
Sorunsuz bir halde tahliye edilmesine yardımcı olan yüksek oranda lif ihtiva
eder. Jaca laksatif özelliklere haizdir. Kolon sağlığını iyileştirir ve zararlı
kimyasalları ortadan kaldırır.
11. Daha iyi
bağışıklık
Karpuz yiyerek bağışıklığınızı geliştirebilirsiniz. Bitkisel
bağışıklık sisteminin sağlığını geliştirmeye yardımcı olan C vitamini içerir.
Bu bağışıklığı çok güçlü kılar ve mikroorganizmaların ataklarını önler.
12. Hormonal sorunlar
Hormonal problemlerden muzdarip insanoğlu karpuz
tüketiminden yararlanabilirler. Tiroid hormonunun metabolizmasında yardımcı
olan bir gıda içerir. Bundan dolayı karpuzlu hormonal bozukluklar önlenebilir.
13. Göz Bakımı
Gözlerin sağlığını iyileştirmeye yardımcı olan A vitamini
içerir. Makula dejenerasyonu benzer biçimde göz hastalıklarını önler. Gece
körlüğünün önlenmesinde sebze çok etkilidir.
14. Saç sağlığı
Karpuz tohumları yemek saç sağlığını iyileştirmeye yardımcı
olur. Kuru saçlardan kaçınarak saçların büyümesini artırır. Bitkisel saç
dökülmesini önlemeye destek sağlar.
15. Kanser
Jaca kanseri önlemeye yardımcı olabilir. Anti-kanserojen
özelliklere haiz C vitamini ve bazı fidan proteinleri şeklinde besin
maddelerine sahiptir.
