Kavun, yalnız tatları ve aromaları için cazip
değil, aynı zamanda tüketenlere değerli bir sağlık yararı elde eden çok sayıda
alt türden biridir.
Kahvaltıda, salatalarda, tatlılarda ve hatta kuru
atıştırmalıklarda bir meyve kokteyli olarak , bunlar bu yaz süresince kavun keyfine
varacak seçeneklerden bazıları. Nemlendirici, enerjik ve aromatik özellikleri
yardımıyla, bu meyve yüzyıllar boyunca, örneğin leziz likörlerde ortaya çıkan
biroldukça gastronomu büyüledi.
Dentat ve tüylü yaprakları, sarı çiçekleri ve
tatlı aromaları olan çeşitli kavun türleri vardır; Örneğin, bal, cantaloup -or
Çince-, honeydew, ötekiler içinde damla. Farklı biçimlerde olabilirler:
küresel, eliptik, yumurta şeklinde; Farklı tonaliteler: yeşil, sarı, beyaz;
çeşitli dokular ile: sıralama, retiküle veya oluklar ile; vb. Kendi içinde,
kavunun bir tek aroma ve aromalarını cezbetmekle kalmayıp, tüketenlere de çok
değerli sıhhat faydaları elde eden biroldukça alttürü vardır.
İşte kavunun başlıca faydalarından bazıları :
- Yetersiz kan dolaşımına bağlı hastalıkları
azaltır. Yüksek adenosin içinde ne olduğu sayesinde, kavunlar diğerlerinin yanı
sıra kan pıhtılaşması, anjina pektoris, kalp krizi, serebral embolizm oluşumunu
azaltmaya destek verir.
- Kanser insidansını azaltın. Kavun, görünüşünü
engelleyen bir antikanser olan karoten bakımından zengindir; Bir aile öyküsü ve
alkolizm olan premenopozal hanımlarda esas olarak meme ve yumurtalık kanseri.
- Güneş hassasiyetinin tedavisini destek sunar.
Eritropoetik protoporfiili kişilerde kavun alımı güneş hassasiyetini
azaltabilir.
- Kronik obstrüktif akciğer hastalığı yada
fiziksel egzersizin neden olduğu astım gibi pulmoner komplikasyonları önler .
Ek olarak bronşit ve nefes darlığını önlemeye destek sağlar.
- Yaşlı insanlarda fiziksel performansı ve kas
gücünü artırır .
- Hamilelik öncesinde, sırasında ve hemen sonra
komplikasyonları önler. Beta-karoten miktarı sayesinde, kavun, bu
komplikasyonların yanı sıra diyare ve ateş insidansını azaltmaya destek verir.
- Güneş yanığının semptomlarını ve hastalıklarını
azaltır.
- bağırsak solucanlarının niçin olduğu
enfeksiyonları önler. Püresi kavun tohumları bağırsak solucanlarını ortadan
kaldırmaya yardımcı olur.
- Romatizma ve gut sıklığını azaltın. Kavun
naturel bir idrar söktürücüdür, bundan dolayı vücuttan sıvı almayı sağlar.
- Kabızlık problemlerine veda edin. Kavun
bağlarırsak geçişini kolaylaştıran ve böylece kabızlığı önleyen selüloza
sahiptir.
- Derideki lekeleri çıkarır. Kavun temizleme
özellikleri, vücudu temizlemek ve vücudun yüzeyinde ortaya çıkan toksinlerin
neden olduğu derideki lekelerin görünmesini engellemeye destek sağlar.
- Cildi yumuşatır ve yumuşatır, kuru cildi ve
kırışıklıkların görünümünü azaltır.
- Açıklığı ve aslolanı cildi önler. Özellikle
boyun, kollar ve bacaklar. Kavun suyuna batırılmış bir gazlı bezle ıslatın ve
pürüzsüzlüğü sağlayın.
- suni şekerler ve abur cuburdan elde edilmiş
kaygıyı azaltır .
